Beverwijk - Arendsweg

Voorm. Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad Kerk
Arendsweg 59
1944 JA Beverwijk

Er is in oktober een Lourdesgrot aan de Van Riemsdijklaan (KLIK HIER)
Er is ook een Lourdesgrot buiten de kerk in de tuin (KLIK HIER)

 

Lourdesgrot achter in de kerk; naast de Mariakapel.

De Lourdesgrot
Om de verschijning van Maria aan Bernadette 150 jaar ervoor in 1858 te gedenken werd in 2008 een Lourdesgrot in de kerk gemaakt. Toon Rijnders had al veel gedaan op creatief gebied voor de kerk en hij nam de klus op zich.
Het Maria-beeld was eerder al beschikbaar gesteld. Het Lourdesbeeld was gemaakt rond 1930 door E. Lapayre.

Het werd echt een Lourdeshoekje waar een ieder in alle rust een kaarsje op kan steken en waar tijdens de NOVEEN veel rond deze plaats gebeden wordt.

De kerk
Deze kerk is -na de noodkerk in Scheveningen- de eerste kerk van de architect Alexander Jacobus Kropholler (1881-1973). Het vernieuwende van deze kerk was dat hij een kerktype introduceerde waarbij een breed schip, met zijlicht op het altaar, werd overdekt door middel van een open houten kap gedragen door extra gesteunde zijmuren en smalle zijbeuken. Hij wilde hiermee bereiken dat voor iedere kerkganger het centrum van de liturgische handelingen goed zichtbaar was.
Met de bouw van de pastorie en altaargedeelte van de kerk werd begonnen op 2 juni 1914, maar op 1 augustus 1914 door de mobilisatie wegens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stilgelegd.
De consecratie van de kerk vond plaats op 10 mei 1915 door Mgr. A.J. Callier, bisschop van Haarlem.
In 1927 werd, in samenspraak met Kropholler, besloten tot afbouw van het tweede gedeelte van de kerk met de toren. De bouw begon op 2 mei 1927, gevolgd door de eerste-steen-legging op 24 juni en de feestelijke ingebruikname op 13 november 1927.

Het parochiebestuur van St. Eloy heeft begin 2006 besloten de Goede Raadkerk aan de Eredienst te onttrekken. In oktober 2010 is dit ook gebeurd. De parochianen uit de wijk voerden actie om de kerk te behouden.
In principe wil het Bisdom Haarlem medewerking verlenen aan handhaving van (een deel van) de kerk als devotieruimte.
In dit belangrijke kerkgebouw werden, door de "Geloofsgemeenschap O.L. Vrouw van Goede Raad", anno 2012 nog wekelijkse zondagsvieringen gehouden.

Met dank aan Cor Bart.
 
Bronnen: Nederlands Architectuur Instituut , Comité tot behoud van de Goede Raad , Reliwiki .

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...