Bergen op Zoom - Pr Bernhardlaan O.L. Vrouw van Lourdes kerk
Prins Bernhardlaan 66
4615 BD Bergen op Zoom

Parochie: Lievevrouweparochie; kern O.L.Vr. van Lourdes

De grot bevindt zich in de kerk.

 

 

Bij het ontstaan van de parochie is eerst een hulpkerk gebouwd met een Lourdesgrot Klik HIER voor dat verhaal.

De 'Lourdeskerk' - of wel 'de kerk van 't Fort' (de benaming van de wijk die zich in de loop der jaren rond de kerk heeft gevormd) is in 1926 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Joseph en Pierre Cuypers.
De bouw werd uitgevoerd door aannemersbedrijf gebr. van Kaam, met als opzichter en bouwarchitect, dhr. P. de Nijs.
Op 10 september 1928 vond de inzegening plaats van deze grote Lourdeskerk. Een waarlijk schitterende koepelkerk met een ranke, 52 meter hoge toren, die van heel ver al was te zien. In de nieuwe Lourdeskerk was net als eerder in de hulpkerk een Lourdesgrot gebouwd, achter in de kerk onder de koorzolder - het oksaal voor het koor en het orgel.

Deze - inpandige grot - natuurgetrouw nagebouwd naar het voorbeeld van de grot in Lourdes, door de firma Jansen uit West Neerbeek, was acht meter breed en vijf meter diep. Voorzien uiteraard van het Lourdesbeeld, het beeld van Bernadette, altaar met tabernakel en over bijna de hele breedte kaarsen standaards.
De grot in de Lourdeskerk was tot in de verre omgeving - tot in het buitenland toe - bekend om zijn grote uitstraling en vooral vanwege de enorme grote devotie tot Maria van Lourdes. De processies en Lourdesvieringen waren beroemd en trokken steeds een volle kerk.
 
Tegen het einde van het oorlogsjaar 1944, slaat het grote noodlot toe. Op last van de Duitse troepen moest de toren -een goed oriëntatiepunt voor de Geallieerden- verdwijnen.
Op 27 oktober 1944, heeft men de toren van de kerk opgeblazen, eigenlijk in elkaar doen storten.
Maar, alvorens de lonten werden aangestoken kregen moedige buurtbewoners toestemming om het Lourdesbeeld uit de grot weg te halen. Na een angstig kwartier had men het beeld in veiligheid kunnen brengen. Men wilde nog meer redden maar zij werden gedwongen om de kerk te verlaten en zeer kort daarop volgde de explosie. Het gevolg was, dat de gehele toren en het achterste gedeelte van de kerk volledig in puin lagen. Ook de Lourdesgrot was mee ingestort.

Het Lourdesbeeld, Bernadette en de "Lourdessteen" hadden het overleefd en bestaan nog steeds.
In de jaren 1953-1956 is er met man en macht gewerkt om de kerk weer in zijn oude glorie te herstellen, waaronder het gehele achterste gedeelte en een nieuwe toren. Onder die toren was ook de nieuwe grot gepland; weer een natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes.
De grot werd gebouwd van voornamelijk soepel gevlochten 'steengaas'-matten met daar overheen cement en gips.

De Lourdesgrot is in een geheel 'inpandige ruimte', op een aparte manier afgesloten met doorzichtige ramen en deuren. Het 'inpandig' zijn van deze grot, is in de rij van 'Kerken met een Lourdesgrot'  een bijzonderheid, daar meestal de grot 'buiten' in de tuin rond de betreffende kerk is gesitueerd.

Binnen in deze grot, ook eenvoudig en functioneel, staat uiteraard het beeld van 'Onze Lieve Vrouw van Lourdes', met aan haar voeten de geknielde Bernadette.
Aan alles is te zien en te voelen dat hier vele mensen binnenkomen voor een bezoek, om er een viering bij te wonen, of om gewoon even te bidden en hun kaarsje op te steken. En dat is heel goed te ruiken. De grot ademt een speciale geur uit. Het is duidelijk een plek waar de mensen terecht kunnen met hun vragen, zorgen, hun vreugde en verdriet. Troost, bemoediging, kracht en sterkte geven, vanuit deze intieme ruimte, de mensen weer 'zin, in- en aan het leven'.
En bij het verlaten van de grot geeft een aai over 'de steen uit Lourdes' een goed gevoel. Dat goede gevoel bestaat heden ten dage nog steeds.

De Lourdesgrot is nog steeds in functie, er wordt gevierd en gebeden, en in de maanden mei en oktober bidt men wekelijks de rozenkrans, die trouwens ook elke dinsdagochtend door een zeer trouwe groep gelovigen gebeden wordt.

Bron: Jan de Boer stelde de tekst samen uit gegevens van het archief van de Lourdeskerk en het jubileumboekje "Een kerk vol verhalen" uit 2008 b. g. v. 90 jaar Lourdesgemeenschap.
Zie ook: Reliwiki .

Afbeelding na de bouw

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...