zwaag01Lourdeskapel
Pastoor Nuyenstraat 2
Zwaag gemeente Hoorn

parochie H. Matteüs

 

Het is 1881. Pastoor Masker, pastoor in Zwaag, was erg onder de indruk van Lourdes tijdens zijn bezoek.
Hij nam een Lourdes Maria beeld mee die hij op de begraafplaats in Zwaag plaatste. Maar dat stond niet zo mooi in het kleine houten bidkapelletje. Dus ging hij zich inzetten om daar een kapel te bouwen.

De kapel is gebouwd rond 1882 in de neogotische stijl. De architect is vermoedelijk A. C. Bleijs. De zeshoekige kapel is gebouwd voor rekening van de toenmalige pastoor Masker.

De kapel heeft net als alles, goede en slechte tijden gekend. Het bezoekersaantal viel soms weg en dan werd de kapel bijna als schuur gebruikt. Maar de 2de wereldoorlog kwam en nood leert bidden, het rozenkrans bidden voor de vrede werd goed bezocht.

En dan was er nog ooit het wonder van Zwaag. Over de ogen van het meisje, en haar standvastige moeder hoort u het verhaal in de kapel.

In 2000 moest er vanwege vochtproblemen onderhoud gebeuren. De toenmalige parochievergadering vond dat de kapel in oude luister hersteld moest worden.
Het hele dorp heeft daaraan mee geholpen door hand en spandiensten te verrichten en financieel de acties te ondersteunen.

In 2012 werd het 130-jarig bestaan gevierd. Het is een prachtige plaats voor trouw- doop- en andere vieringen.

Bron: Wikipedia, Vereniging Oud Hoorn, Reliwiki.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...