Heinkenszand Blasiuskerk
Kerkdreef 6
4451 AD Heinkenszand gemeente Borssele

De grot bevindt zich in de tuin achter de kerk.

 

Aan de voet van de grot is een gedenksteen met daarop de tekst: 'Deze eerste steen gelegd door den z.eerw. heer J. Jos. M. Teule. Pastoor dezer parochie den 13 september 1911'.

De grot werd in 1911 op verzoek van pastoor Teule - een groot Maria-vereerder – gebouwd. De giften stroomden binnen, zodat aannemer H. Fünnekotter uit Rotterdam al snel aan de slag kon.

De openingsplechtigheid op 25 maart 1912 op het feest van Maria Boodschap werd destijds door honderden mensen bijgewoond; er was geen plaatsje in de kerk meer vrij en de mensen stonden tot ver op de Kerkdreef.
Pastoor Teule was opgevolgd door pastoor Krook. De plechtige inwijding werd gedaan door de deken van Goes, J. Boede. Hij droeg een plechtig lof op en werd daarbij geassisteerd door veertien geestelijken uit omringende parochies.

Het oorspronkelijke beeld is in 1934 vervangen door een betonnen Mariabeeld, geschonken door de Mariacongregatie.

In 1977 was de bouwkundige toestand van de grot zo slecht, dat pastoor A. van Alphen verbood in de buurt te komen. Jan Bos heeft de grot toen opgeknapt, zodat vanaf 1980 de grot weer bezocht kon worden.

In 1999 volgde weer een opknapbeurt. Er is een glazen deur geplaatst en verlichting aangebracht.

De Mariagrot bij de Blasiuskerk is altijd open. Je kunt je er even bezinnen en een kaarsje branden.

Bron: Mariakapellen .

Afbeelding met pastoor Teule links en pastoor Krook rechts

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...