Bussum – Brinklaan Mariënburg
Brinklaan 82
1404 GM Bussum

De Lourdesgrot ligt in de tuin.

Er was in Bussum nog een Lourdesgrot bij het Majella ziekenhuis.

 

Het voormalig meisjesinternaat ‘Mariënburg’ , een drielaags neogotisch gebouw met hoektorens en zijvleugels, kwam in 1880 tot stand naar ontwerp van A. Tepe. Het internaat werd geleid door de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe; in 1804 in België gesticht als ‘Soeurs de Notre Dame’. Later zijn een bewaar- en naaischool (1885), een lagere school (1902) en een Mulo-school (1911) toegevoegd.
Deze instelling is tot 1970 in gebruik gebleven en werd daarna verbouwd tot kloosterbejaardenoord.

In de tuin van het klooster bevond zich een kleine kopie van de Lourdes-grot. In de vorige eeuw trokken daar regelmatig processies langs.
Van deze uitvoering is geen afbeelding bekend.

In 2000 werd een strook aan de achterzijde van de kloostertuin tegen het spoor aan overgedaan aan de gemeente. Hierdoor moest deze grot verdwijnen.

In 2007 werd in de tuin van het verzorgingstehuis voor zusters een kleine grot gebouwd. Het Mariabeeld in deze grot is afkomstig van het klooster Maria ad Fontes, dat -net als Mariënburg- eigendom was van de Congregatie van Zusters van Onze Lieve Vrouw uit Amersfoort.
Knielend naast Maria bevindt zich een beeldje van Bernadette.

In april 2015 verlaten de laatste zusters dit klooster en gaan terug naar het moederhuis in Amersfoort. Over de nieuwe bestemming van het klooster, de tuin en de Lourdesgrot is nog niets bekend.

Bron: Historische Kring Bussum .

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...