Venlo Voormalig klooster Albertushof
Hakkesstraat 30
5900 AZ Venlo

 

Oorspronkelijk was het voormalig klooster Albertushof een boerderij, ook wel Hendrikkenhof genaamd. De boerderij werd omstreeks 1905 door de paters Dominicanen gekocht als buitenverblijf voor hun studenten. Vanaf 11 januari 1939 huisvestte Albertushof het missiehuis van de Zusters Dominicanessen. Vanuit Albertushof vertrokken circa zestig zusters naar de missie in Zuid-Afrika.
In het klooster is nu "Galerie de Hoeve" Catering gevestigd met uitgebreide faciliteiten.

De Lourdesgrot is in 1948 gebouwd maar in 2009 helaas ingestort tijdens een hevige storm.
Gelukkig was het mogelijk de grot te restaureren. Tijdens de opruimingswerkzaamheden voor de restauratie werd een glazen cilinder gevonden, mogelijk deel van een fles met briefjes erin. Deze briefjes bevatten een lijst van de oorspronkelijke gevers die de grot mogelijk hebben gemaakt, gebeden en zelfs een relikwie van de "Blessed Martin de Porres O.P." uit New York.
Alle briefjes zijn weer ingemetseld in de nieuwe grot, samen met enkele nieuwe opdrachten, een kennisgeving van het jaartal van de wederopbouw en de naam van de opbouwer.

De renovatie heeft ruim twee maanden geduurd en is betaald door Wijkoverleg Venlo Noord-Oost en de gemeente Venlo. De gerenoveerde Lourdesgrot werd in 2010 weer in gebruik genomen.

Bron: Omroep Venlo , Historische Encyclopedie Venlo , foto ingestorte grot: Phil van de Laar

De Lourdesgrot in 1949:

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...