Park Seminarie 123
3971 SH Driebergen-Rijsenburg
gemeente Utrechtse Heuvelrug
De herstelde grot bevindt zich in het park.
Het Groot-Seminarie werd in 1856-57 gebouwd in opdracht van mgr. Johannes Zwijsen naar een ontwerp van H. J. van den Brink.
H. J. van Tulder ontwierp de kapel.
De katholieken noemden het seminarie "Rijsenburg", hoewel het op grondgebied van Driebergen stond.
In 1931 werden de dorpen samengevoegd.
In 1968 werd het grootseminarie opgeheven; een gevolg van zowel de afnemende 'roepingen' als ook een zich doorzettende andere benadering van het priesterschap.
Het reusachtige gebouw en het uitgestrekte terrein werden in 1971 eigendom van de gemeente. De sloop van het oude gebouw begon in maart 1984 en in februari 1987 werden de eerste appartementen betrokken.
Het Seminariebos omvat nog 19de-eeuwse elementen, waaronder bossages waartussen slingerpaden zijn aangelegd en restanten van de tuinmuur en een Lourdesgrot.
De Lourdesgrot bestaat uit een bouwlaag op een halfronde plattegrond en is opgetrokken in donkerrode baksteen in wildverband, dat de wanden een rotsachtig voorkomen geeft. De grot heeft een boogvormige opening, die gericht is op het zuidoosten.
De grot staat op een verhoging in het parkbos en is aan de voorzijde via twee gemetselde treden te bereiken. Het bouwwerk was oorspronkelijk begroeid met vegetatie om een natuurlijk beeld op te roepen.
Aan de binnenzijde van de grot bevond zich van origine een beeld van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, zoals te zien op onderstaande foto van rond 1930. Daarnaast een foto van de verwaarloosde grot voordat deze hersteld werd.
De Lourdesgrot met de vijver zijn recent aangewezen als Gemeentelijk Monument.
Op vrijdag 20 mei 2016 wordt/is op het seminarieterrein in de gerenoveerde Lourdesgrot een nieuw Maria-beeld feestelijk onthuld.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht Stichting Credo Pugno .