Gemert Binderseind 34
5421 CJ Gemert

 

Kapel in Waterstaatsstijl van het klooster Nazareth. Gebouwd in 1856 en nog in oorspronkelijke staat.

Het klooster is compleet met kloostertuinen, oorspronkelijk aangelegd in een kruisvorm, begraafplaats voor de zusters (inclusief het onlangs gerestaureerde lijkenhuisje waar de doden werden opgebaard) en een Mariagrotje in de tuinen.

Dit Mariagrotje is gebaseerd op een Mariagrot in het Franse bedevaartsoord in Lourdes. Het wijkt echter op een aantal punten af. Zo is het bedoeld om van alle kanten bekeken te worden, in plaats van alleen aan de voorkant, en het is ook gemaakt van ruwe brokken van of ijzeroer of slakken (afval van metaalsmelterijen) in plaats van gladde steen. Dit kan eventueel uitgelegd worden aan de hand van de locatie, in de tuin, omringd door begroeiing.
Het grotje past zo ook een beetje in de folly traditie. Een folly was ooit zeer populair in grote tuinen, het was een klein bouwwerkje dat pittoresk, oud of zonder meer gek moest aandoen. Het was bijvoorbeeld een vervallen Grieks tempeltje of een Japans prieeltje, maar ook een kunstmatig grotje in de tuin kwam voor. Het vreemdste aan dit grotje is echter de binnenkant, je kunt het grotje binnengaan, waar een leeg podiumpje is en lege nissen, die mogelijkerwijs ooit bedoeld voor wijwaterbakjes. Dit is uniek in de geschiedenis van Lourdesgrotjes, normaal heeft zo'n grotje alleen een voorkant.

De gemeente Gemert is op zoek naar een herbestemming.

Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Erfgoed Wiki

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...