de lutte01De Lutte gemeente Losser

 

Jarenlang trokken in De Lutte katholieken op kerkelijke feestdagen in processie door het kerkbos, bij voorbeeld op Sacramentsdag, de tweede donderdag na Pinksteren. Het kerkbos was speciaal voor dit doel aangekocht. In het bos lag een processiepad met enkele rustkapellen. Ook een later gebouwde Lourdesgrot werd een van de rustplaatsen.

In Nederland is een tijdlang een processieverbod van kracht geweest. Alleen processies die al in 1848 bestonden, mochten nog doorgang vinden. In al die tijd hebben de parochianen van De Lutte hun processie gewoon voortgezet. De deelnemers kwamen tijdens de tocht immers niet op openbaar terrein.

Tegenwoordig zijn er geen processies meer in het kerkbos. De Lourdesgrot is er nog wel. Die heeft de vorm van een halve cirkel en is gemaakt van Bentheimer zandsteen. In de nis van de grot staat een altaartafel. Op ongeveer drie meter hoogte is een Mariabeeld geplaatst. Het witte beeld met de blauwe mantel valt goed op tussen de klimop, die tegen de voorkant van de grot groeit.

Bron: Mariakapellen, De Lutte.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...