Waspik Theresiakerk
Carmelietenstraat 58
5165 AL Waspik gemeente Waalwijk

 

Uit gepleisterde en gecementeerde bak- en breukstenen opgetrokken imitatie van de grot te Lourdes, waar de wonderbare verschijningen van Maria aan Bernadette Soubirous plaatsvonden.
De grot ligt achter het voormalige paterskoor van de Theresiakerk en heeft in een nis een wit en blauw geschilderde kopie van het Mariabeeld. In de grote altaarnis een altaartombe met de initiaal M en een opbouw met kaarsenbanken en een kruis. Het Bernadettebeeld is geplaatst op een verhoging en laat een knielende Bernadette zien met een rozenkrans in de hand en de ogen gericht op het Mariabeeld in de nis. De hoofdkleuren van dit beeld zijn blauw en bruin.

De kerk is uit 1927; de Lourdesgrot is in 1941 gebouwd met steenpuin dat afkomstig was van het bombardement op Rotterdam in 1940. Initiatiefnemer en bouwer van de grot was de aannemer Wout Savelkouls. Kort vóór de bevrijding en zeker daarná zijn in Noord-Brabant veel kapellen gebouwd. Een kapel als smeekbede aan Maria om een dorp heelhuids door de oorlog te loodsen uit 1941 is heel bijzonder. Rond de Lourdesgrot zijn lange tijd Mariavieringen gehouden.

Tegenwoordig heeft de grot een functie tijdens begrafenissen.

Het Theresiafeest in september 2012 is de laatste viering in de Theresiakerk geweest: daarna is de kerk onttrokken aan de eredienst. Hierbij ontstond het idee de kleine heilige Theresia op een of andere manier in ere en zichtbaar te houden, zodanig dat iedereen haar nog kon bezoeken.

Een werkgroep van vrijwilligers boog zich hierover. Een dochter van de initiatiefnemer en uitvoerder van de bouw van de grot, maakte een ontwerp. Hierbij kwam op de plaats van de aan de grot geintegreerde preekstoel een nis waarin het beschikbare Theresiabeeld geplaatst kon worden.

In 2013 werd dit idee door een groep vrijwilligers uitgevoerd. Tevens werden de nodige reparaties aan de grot uitgevoerd en de omgeving er van gefatsoeneerd.

Op Allerzielen 2013 werd de grot in zijn nieuwe vorm heringezegend.

Jaarlijks begint bij de grot nog de Allerzielen viering; tevens wordt hier afscheid genomen van de overledenen die op het Theresiakerkhof zijn begraven en zeer regelmatig getuigen brandende kaarsen en waxinelichtjes van bezoekers die deze vredige plek bezoeken.

Bron: Reliwiki , Jos Smits .

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...