Meerssen - KookstraatKookstraat 23
6231 KB Meerssen

 

De heer Tilmans is al jaren penningmeester van de Stichting Lourdes Grot Meerssen.
Hij vertelt dat de grot er al stond toen zijn moeder in 1925 in de Kookstraat kwam wonen. Hij schat daarom dat de grot ongeveer honderd jaar oud is.
Wel is bekend dat Helena Stevens (1865-1949) de grot heeft gesticht. Zij heeft de grot uit religieus oogpunt laten plaatsen. Mevrouw Stevens woonde toentertijd aan de Gasthuisstraat op de plek waar nu de bloemist is. Haar pand liep helemaal door tot aan de Kookstraat. Hier heeft zij destijds de Lourdesgrot gebouwd.

Omdat Helena Stevens bang was dat de Lourdesgrot zou verdwijnen als zij er niet meer was, droeg ze hem over aan de Mijnwerkersbond. Het monument werd vervolgens overgedragen aan de toenmalige buurtvereniging.
Later werd er een afzonderlijke stichting Lourdes Grot Meerssen opgericht.

Meneer Tilmans zorgt nog altijd met veel plezier voor de grot. Zo wordt de grot voor de octaafprocessie mooi aangekleed met bloemen.
Ook wordt er eens in de twee jaar op Moederdag in de Kookstraat voor de Lourdesgrot een rommelmarkt georganiseerd.

Het zijn vooral vreemden die blijven staan voor de grot. Maar het is dan ook uniek dat zoiets gewoon tussen de huizen in ligt. Je vindt zoiets wel in een kloostertuin of iets dergelijks, maar niet zo langs de weg.

Dit is een stukje verborgen moois in de gemeente Meerssen.

Door: Aimee Sijen.

De Lourdesgrot in de Kookstraat in Meerssen heeft in 2013 een opknapbeurt ondergaan. De renovatie was noodzakelijk, omdat het karakteristieke monument was aangetast door vocht. Dat bracht het voortbestaan in gevaar. Ook de beelden werden opgeknapt en bijgeschilderd.

Bron: Gemeente Meerssen.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...