Valkenburg – Cauberg Cauberg 16,
6301 BT Valkenburg gemeente Valkenburg aan de Geul.

 

De realisering van dit bijzondere plekje halverwege de Cauberg is het gevolg van een reeds begin 1900 door pastoor Sarton van Valkenburg geopperd idee. Het zou echter nog tot 17 januari 1926 duren tot de verwezenlijking van zijn droom eindelijk van start kon gaan. Het bleek namelijk niet gemakkelijk een geschikte locatie voor dit project te vinden.

In 1924 ontdekte het kerkbestuur echter een stuk gemeentegrond tegenover het klooster van de paters der H.H. Harten wat hen uitermate geschikt leek. Hierop zond pastoor Hermans (de opvolger van pastoor Sarton) in maart 1925 de Maastrichtse ingenieur J. de Ras naar Lourdes om ter plaatse alle benodigde metingen te verrichten. Op 23 december 1925 verwierf het kerkbestuur het gewenste terrein en kon de aanleg van de Lourdesgrot beginnen.

Amper drie maanden nadat de bouwwerkzaamheden onder leiding van de Valkenburgse bouwkundige/beeldhouwer Jos Eymael van start waren gegaan, werd op 30 april 1926 het Mariabeeld reeds in de in aanbouw zijnde grot geplaatst. In de zomer van 1928 komt de Lourdesgrot gereed.

Behalve een dankbare wandelbestemming is de in 1990 gerestaureerde grot ook nu nog een plaats waar zich dagelijks vele gelovigen verzamelen voor het opsteken van een kaarsje en een kort gebed tot Maria...

Bron: Broederschap St Sebastianus.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...