St Willebrord Pastoor Bastiaansensingel 4B‎
4711 EC Sint Willebrord gemeente Rucphen

 

Naast "de oude kerk" liet Pastoor A. van Rooy in 1885 aan de Dorpsweg een "Lourdesgrot" bouwen.
Een aantal Waalse arbeiders uit Rochefort bouwden de grot van stenen afkomstig van de toen juist gesloopte vestingwerken van Bergen op Zoom. Het werk werd in september 1885 voltooid.

De oude grot was vanwege de gebruikte inferieure materialen te vervallen om op te knappen.
Westelijk van de oude grot, naast de nieuwe kerk, is de nieuwe Mariagrot gebouwd.
Op de plaats van de oude grot staat nu het beeld van Pastoor Bastiaansen.

Bastiaansen was in de winter van 1925/1926 naar Lourdes gereisd om ter plekke tekeningen van de grot te maken. Hij besloot de nieuwe grot ten opzichte van de nieuwe kerk precies zo te situeren als in Lourdes gebeurd was.

Het Mariabeeld in de grot is een stenen kopie van het beeld in Lourdes met rond het hoofd, op een metalen boog, de woorden ´Ik ben de onbevlekte ontvangenis´, een vertaling van de tekst die in Zuid-Frans dialect op het voetstuk van het beeld staat. Het beeld wordt door een permanent schijnende lamp uitgelicht.

In 1926, direct na de bouw van de nieuwe kerk en grot, reisde Pastoor Bastiaansen nogmaals naar Lourdes om eigenhandig een brok steen uit de rots van de echte rots te hakken. Deze is als reliek in de grot gemetseld.

Op 8 augustus 1926 werden de nieuwe kerk en de grot ingewijd. De pastoor zelf plaatste het zware Mariabeeld in de daarvoor bestemde nis.

Bron: Parochie St. Willebrord .

 

 

 

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...