Oegstgeest H. Willibrordkerk
Rhijngeesterstraatweg 35
2341 BR Oegstgeest

Parochie: H. Augustinus

 

In 1931 werd op het kerkplein een natuurgtrouw model van een Lourdesgrot gebouwd. De bouw werd mogelijk gemaakt door Hein Rubenkamp, geboren en getogen in Oegstgeest. Hij was smid en heeft het bedrijf laten opbloeien tot een rijtuigwagenmakerij.

De grot werd gebouwd door Jos Eymael uit Valkenburg. De kunstmatige grot was opgebouwd uit gewapend beton, maar de vorm van de rots was zo gelijkend dat pelgrims die Lourdes bezochten verbaasd waren over de gelijkenis. Zelfs de oriëntatie van de grot was dezelfde als daar.

Het Mariabeeld werd vervaardigd in Lourdes bij de werkplaats van de firma F.D.Monna. Dat beeld gaf een betere gelijkenis met de getuigenis van Bernadette dan het beeld dat in de verschijningsgrot te Lourdes staat.

In een vierkant marmeren omlijsting was een klein stukje van de “echte” Lourdesgrot gevat.

Achter het afsluithek (kunstsmeedwerk van de firma G.Koeleman) stond een eenvoudig altaar, in Kunradersteen uitgevoerd met de wapens van de baron van Wijkerslooth en de bisschop van Haarlem.

Er was ook een kunstmatige “bron” waar men Lourdeswater kon krijgen.

De grot werd 8 september 1931 ingewijd door Pastoor De Vetten waarbij o.a. Rector Groot, Pastoor Ammerlaan en Pater Groot aanwezig waren.

De grot is in 1966 afgebroken

Bron: Artikel Leidse Courant 9 sep 1931 , Jubileumnummer Vereniging Oud Oegstgeest

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...